Wednesday, 16 January 2013

was it even mine?

assalamualaikum.

senyum.
tarik nafas panjang-panjang.
tahan.
lagi.
lagi.
k lepas.

warning : entry ni mempunyai unsur campuran bahasa ya. oh well, saya kan suka makan air batu campur. pftt k abaikan -__-



hmmm.

pernah tak,
rasa macam suka sangat dekat something ni sampai kita rasa nak own benda tu?

and pernah tak,
rasa macam rapat sangat dengan someone ni sampai kita rasa kita nak dia rapat dengan kita sorang je?

and and and,
pernah tak,
rasa macam susah nak let go of something or someone ni,
when the truth is that, it wasn't even ours in the first place.

hah pernah tak pernah tak?




kadang kadang,
leka sangat sampai terlupa.
lupa yang sebenarnya takde satu benda pun in this world yang sebenarnya 'milik' kita.


Dan bagi Allah jualah hak milik segala yang ada di langit dan yang ada di bumi, dan kepada Allah jua lah dikembalikan segala urusan - [ 'Ali 'Imran : 109 ]


so janganlah sedih sangat bila orang yang rapat dengan kita tu rapat dengan orang lain jugak.
sebab semua orang ada kehidupan masing-masing kan.

and janganlah sedih bila kita kena let go of something or someone yang kita, hmmm sayang [ mungkin ],
sebab sebenarnya memang benda or orang tu bukan milik kita in the first place itself.

Allah pinjamkan orang tu,
untuk kita rasa the wonderfulness of their 'kasih sayang'.
so bila dah pinjam, takkan taknak pulangkan balik kan? :)

Say, "Whether you conceal what is in your breasts or reveal it, Allah knows it. And He knows that which is in the heavens and that which is on the earth. And Allah is over all things competent. - [ 'Ali 'Imran : 29 ] 

And He knows it all.
semuanya.
segalanya.
And to Him should we return.
moga perjalanan ini dipermudah.
moga segala kekusutan yang ada di dalam hati itu ditenangkan.
dan moga pengakhirannya adalah yang cantik dan indah sahaja.
:)

2 comments:

Anonymous said...

My uncle once said:

"kita hidup kat dunia ni, kita sorg2 je, kawan2, family, saudara, musuh, itu semua hanya sebahagian dari hidup kita, dan hanya pinjaman"

Dari satu sudut, agak betul juga.

"Jika mereka berpaling (dari keimanan), maka katakanlah: "Cukuplah Allah bagiku; tidak ada Tuhan selain Dia. Hanya kepada-Nya aku bertawakkal dan Dia adalah Tuhan yang memiliki 'Arsy yang agung." At-Taubah Ayat 129

"(Yaitu) orang-orang (yang mentaati Allah dan Rasul) yang kepada mereka ada orang-orang yang mengatakan: "Sesungguhnya manusia[250] telah mengumpulkan pasukan untuk menyerang kamu, karena itu takutlah kepada mereka", maka perkataan itu menambah keimanan mereka dan mereka menjawab: "Cukuplah Allah menjadi Penolong kami dan Allah adalah sebaik-baik Pelindung." Al-Imran ayat 173

:)

Amira Nabiha said...

Dilah, ai miss you :(
Ai miss your way of talking to me, advising me, and even play loyar buruk with me wahaha.
Till then, adiosss