Monday, 2 April 2012

saya macam semut je ? :'(

Assalamualaikum & good day everyoneeeee :)
How's life so far ? awesome ? well i hope it is .
but still , be it good or bad , i hope it helps us in increasing our level of iman day by day insyaAllah . ujian itu kan tanda Allah sayang kita , so kurangkanlah merungut tu . bukankah sabar itu lebih baik ? *sambil bercakap pada diri sendiri dan mengangguk-angguk tanda setuju* :)




haa nak tanya ni .
awak pernah nampak semut tak ? :)
*sambil buat muka curious gila*

well , tipu lah kalau tak pernah nampak kan . obiyes bona menipunye .
tapi tapi , pernah tak nampak semut hitam , yang jalan atas batu hitam , waktu hitam pekat malam ? 
haaa agak-agak lah kan , kita nampak tak dorang jalan atas tu sebenarnya ? 
hmm . * diam . sambil berfikir *

actually , this story was told by one of the speakers during konvensyen bidadari dunia last week .
and she makes me think of these few questions .
deeply.

'who am i actually ?'
'how significant am i to Allah ?'
'am i ready enough to proceed to the next level of life ?'
'have i prepared myself to meet Him there ?'




katanya :

kita ni sebenarnya ibarat semut hitam tu je .
cuba bayangkan . 
semut hitam yang tersangatlah kecil , berjalan atas batu hitam . pada waktu malam yang tersangatlah gelap .
dan kemudian , bandingkan semut tu dengan kita .

sekarang ni , bilangan manusia dekat bumi ni dah nak sampai 7 billion pun kan .
jadi kalau nak kira , kita ni sebenarnya satu per 7 billion la eh ?
* ya Allah , keciknya kitaaaa =O *

tapi tapi tapi , tu baru bumi kan . 
tak masuk lagi uranus neptune matahari dan lain lain tu .
dan dan dan , tu baru galaksi kan . satu galaksi je baru .
belum fikir lagi yang dalam the whole universe ni ada millions of galaxies kan ?




nah . cuba fikirkan , siapa sangatlah kita ni pada Allah sebenarnya ?

siapa kita untuk buat sesuka hati atas muka bumi yang Dia cipta ?
siapa kita untuk selalu buat maksiat dan ingkari perintah-Nya ? 
siapa kita untuk memikirkan orang lain sampai kadang-kadang terlupa pada Dia yang Maha Besar ?
siapa kita untuk cakap 'kejap' pada Allah bila kita melewat-lewatkan solat kita hanya kerana nak tengok tv ?


dan yang paling penting sekali ,
siapa kita untuk fikir yang kita adalah manusia yang paling hebat dan baik sekali antara yang lain-lain ?
sampai kita boleh berlagak dengan orang lain .
sampai kita tak sudi nak maafkan orang lain .
sampai kita sombong dengan orang lain .
sampai kita rasa kita cukup bagus untuk mengkritik dan menghina orang lain .

siapa kita ?


mari muhasabah .
mungkin dah tiba masanya untuk kita berubah .
menjadi yang lebih baik dari semalam , kelmarin , dan yang sebelumnya .

Dia menciptakan langit dan bumi dengan (tujuan yang benar) ; Dia memasukkan malam atas siang dan memasukkan siang atas malam dan menundukkan matahari dan bulan , masing-masing berjalan menurut waktu yang ditetapkan . Ingatlah ! Dialah yang Maha Mulia , Maha Pengampun [ 39:5 ]

selagi kita belum perfect , jangan pernah pandang kelemahan orang lain .
dan hakikatnya , kita hanya manusia biasa yang takkan pernah jadi perfect ,
so kita takkan pernah boleh pandang kelemahan orang lain lah kan ? :)

p/s : lepasni kalau tengok bintang , boleh la menikmati pemandangan ciptaan Allah yang indah tu sambil muhasabah diri untuk menjadi lebih baik . shall we ? :)

3 comments:

Aqilah Rosli said...

Saya pulak macam habuk je :')

dilahnasir (: said...

yeke ? meh akak cuba tiup sikit tgk terbang tak ! :)

takpe , insyaAllah kita sama2 berubah dari habuk ke semut ! ^^,

Mira Jamalludin said...

saya rasa saya semut yang comel :D